Koronavírus tájékoztató füzet letöltése

Magyar falu program

Keresés a weboldalon

Térségi újság letöltése

Pilis-Dunakanyar Hírmondó

Monostori bölcsőde

Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

2020 rendezvények

Követés a facebookon

Követés a facebookon

I love Dunakanyar

Együtt az egészségért

EuroVelo 6

Helyi hírek

Az árvízzel elöntött ásott és fúrt kutak vizét használni különösen veszélyes!
Az elöntött kutak fertőtlenítését az árvíz megszűnése után az alábbiak szerint kell elvégezni:

A fertőtlenítés megkezdése előtt a kutat és környékét a szennyeződéstől alaposan meg kell tisztítani, a benne lévő vizet ki kell szivattyúzni és az újra összegyűlt vizet kell fertőtleníteni.

További információ a címre kattintva.

 ÁSOTT KÚT FERTŐTLENÍTÉSE
A fertőtlenítéséhez a kútban lévő vízmennyiség minden m3-re 3 dkg klórmész szükséges.
A kút fertőtlenítését úgy végezzük el, hogy a kútban található víz térfogatára kiszámított klórmész mennyiséget vödörben - a feloldáshoz szükséges mennyiségű - vízzel elkeverve oldatot készítünk. Az oldatot úgy juttatjuk be a kútba, hogy az oldatot a kút belső falára öntjük. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután a kút vize csak akkor tekinthető fertőtlenítettnek, ha a víznek klór szaga van és a klór íz érezhető. Amennyiben ezt nem tapasztaljuk, a kút fertőtlenítését a fertőtlenítőszer kétszeresével meg kell ismételni.
Eredményes fertőtlenítés befejezése után a kutat teljesen ki kell merni, vagy ki kell szivattyúzni.
Másik módszer szerint a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 200 ml Háztartási hypot kell alkalmazni. A megfelelően kiszámolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben alaposan el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig szükséges állni hagyni, azután pedig kiszivattyúzni. Ezután, ha a kiszivattyúzott víz klórszagú, akkor a fertőtlenítés megfelelő volt, ha nem érezhető a klórszag, akkor a kút fertőtlenítését kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszer oldattal meg kell ismételni.

FÚRT KÚT FERTŐTLENÍTÉSE
600 ml Háztartási hypot kell az un. anyacsőbe önteni, majd néhány percig kell a szivattyút járatni. Ezt követően az előzőekben alkalmazott fertőtlenítőszerből a megadott mennyiséget ismételten az anyacsőbe kell juttatni. 24 órai állás után a kutat addig kell szivattyúzni, míg a klórszag már nem érezhető.
Ez az eljárás csak a 30-40 méter mélységű fúrt kutak fertőtlenítésére alkalmas, ennél mélyebb fúrt kút fertőtlenítése esetén a területileg illetékes vízügyi hatóságot kell értesíteni.

Megosztás