Elektronikus ügyintézés

EU-s projektek

Nyári táborok 2018

2018 rendezvények

Követés a facebookon

Együtt az egészségért

Programjaink

Szigetmonostor Faluház és a Zöldsziget Táncegyüttes, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett "Sinkovits Imre pályázaton", a Zöldsziget Táncegyüttes Gérezc Attila a szabadság költője című előadásának öt településen történő bemutatására nyert támogatást. Az előadás helyszínei: Pócsmegyer, Tahitótfalu, Kisoroszi, Leányfalu, Dunakeszi. További részletek a címre kattintva ismerhetőek meg!  

 

 „Vagyok, mert hiányzom Valahonnan" -  Gérecz Attila a szabadság költője


Gérecz Attila az ötvenhatos forradalom egyetlen költőáldozata, az öttusa-válogatott tagja. 1950-ben egy koncepciós perben börtönözték be több barátjával együtt. 1956. 
október végén a Nagy Imre-féle amnesztiával szabadult a börtönből. Huszonhét éves volt ekkor. Egy hét szabad élet várt még rá… A börtönévek érlelték költővé, a váci börtönben talált ösztönző társakra. Költeményei túlélték a teljes elhallgatás évtizedeit, mára egyre többen ismerik és szeretik verseit.

Úgy gondoltuk, itt a hely és az idő Gérecz Attila nem mindennapi életét és döbbenetes erejű verseit mind többekkel megismertetni. Szigetmonostoron 1954-es szökésekor elbújtatták, mi pedig most a közösség elé tárjuk értékes, megrázó életművét. Az est során Hajnal Géza irodalomtörténész – a költő kutatója, monográfusa – élvezetes, izgalmas előadásával avat be az életmű rejtelmeibe.

A Zöldsziget Táncegyüttes tagjai és barátai verssel, tánccal közelítik az életművet, s teszik átélhetővé a nem mindennapi fiatalember Vácott és Márianosztrán papírra vetett élményeit. Néhány vers Fehérváry Lilla megzenésítésében és a Szigeti Veszedelem Zenekar hangszerelésében és előadásában gazdagítja a műsort, melyben közreműködik a szigetmonostori Abajdóc Kórus, és a tahitótfalusi Sziget Hangja Kórus is.Az előadások időpontjai és helyszínei:


Tahitótfalu

2017. március 25. 18.00 óra
Tahitótfalu Népház
(Bajcsy Zsilinszky u. 2.)

Pócsmegyer
2017. április 2. 18.00 óra
Pócsmegyer Rendezvényközpont
(Kossuth u. 27.)

Dunakeszi

2017. árpilis 9. 18.00 óra
VOKE József Attila Művelődési Központ
(Állomás sétány 17.)

Leányfalu
2017. április 21. 18.00 óra
Lefányfalu Faluház
(Móricz Zs. u. 124/a)

Kisoroszi

2017. április 22. 18.00 óra
Kisoroszi Művelődési Ház és Könyvtár
(Hősök tere 1.)

Az előadások díjmentesen tekinthetőek meg!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt Tahitótfaluba, Pócsmegyerre, Dunakeszire, Leányfalura, és Kisorosziba!

Az előadások a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által, az 1956-os emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottság megbízásából hirdetett, "Sinkovits Imre pályázat" során elnyert támogatásból kerülnek megvalósításra.

A pályamunka címe:
"Vagyok, mert hiányzom valahonnan" - Gérecz Attila a szabadság költője.

Az előadások megvalósítója:
Szigetmonostor Faluház és a Zöldsziget Táncegyüttes

Kapcsolat:
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: 06 70 374-0541
Megosztás