Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

12. Lecsófőző verseny győztes lecsójának receptje a Himi-Humi csapattól

Egyet szögezzünk le! Lecsót főzni mindenki tud! Ki így, ki úgy. Valaki a szüleitől tanulta, valaki önszorgalomból. A mi lecsónk az életünk tapasztalataiból alakult ki. Utaztunk a nagyvilágban, bebarangoltuk kis hazánk zeg-zugait. Főztük bográcsban az erdőben, vagy tárcsán a Duna parton és főztük otthon a tűzhelyen. Volt, hogy sokan együtt főztünk és volt mikor csak szűk családi körben. Volt alkalom, hogy sört ittunk készítés közben és előfordult, hogy jobbnál jobb fröccsökkel oltottuk szomjunkat. Egy dolgot azonban nyugodtan állíthatok! Jó lecsót főzni csak szenvedéllyel és csak a legjobb minőségű alapanyagokból lehet.

Ez a titka a mi lecsónknak.

Úgy döntöttünk a csapattal, -mikor tanakodtunk, hogy mit főzzünk- hogy csak főzzünk egy olyan lecsót, amilyet szoktunk. Egy igazi “kerti partis” lecsót, olyat, ami után a barátok jóllakottan szoktak pihengetni a kertben.

No de nézzük, hogy miből áll a mi lecsónk:

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

1 kg vöröshagyma
2 kg kerti paradicsom (legalább 4-5 féle)
4 kg paprika (lecsó paprika, kápia, kevés kaliforniai)
6-7 gerezd fokhagyma
1 hegyes erős
3 ek. házi libazsír
20 dkg füstölt kolozsvári szalonna
60 dkg házi kolbász (csemege és csípős vegyesen)
házi kalocsai piros paprika
só, bors
őrölt kömény
kevés világos sör

A zsíron megsütjük a felcsíkozott szalonnát, majd kivesszük az edényből és a zsírba tesszük a kolbászokat. Ezeket is szépen kisütjük és ha készen van, szintén kivesszük egy tálra. A hagymákat félbe vágjuk, majd szeleteljük és beledobjuk zsírba és üvegesre dinszteljük. Egy teáskanál őrölt köményt dobunk a hagymára és gyakran kevergetve addig pirítjuk míg a hagyma szépen összeesik. Ekkor rádobjuk a kicsumázott és karikákra vágott paprikákat, a hegyes erőst és a feldarabolt fokhagymát, óvatosan kevergetve együtt pirítjuk a hagymával tovább. Nem sózzuk! A paradicsomokat leforrázzuk és meghámozzuk, majd a csumáját eltávolítjuk. Kisebb darabokra vágjuk. Mikor a paprika egy kissé összeesett, rádobjuk a paradicsomokat és az előzőleg megsütött kolbászok és szalonnák több mint a felét. Addig rotyogtatjuk, míg a paradicsom szépen szétfő, de a paprika még ress. Ekkor megszórjuk sóval, borssal és a piros paprikával. Ha édesnek ítéljük az ízét, lassan adagoljuk hozzá a sört. Ekkor hozzáadjuk a maradék kolbászt és szalonnát.

Ne főzzük túl. Kolbászmorzsához a kolbászokat vágjuk fel apróra és kevés zsíron süssük addig, míg teljesen ropogósra sül. Miután kihűlt, egy aprító segítségével daráljuk le morzsa állagúra. A bundáskenyeret mindenképpen előző napi kovászos kenyérből készítsük. A buggyantott tojáshoz forraljunk fel egy lábosban vizet és egy csipet sót, és ha forr, de nem lobog a víz, üssünk bele egy tojást. Óvatosan, egy kanál segítségével a fehérje részét húzzuk a sárgája fölé. Akkor lesz kész, ha a sárgája külső része kifehéredik. Tálaláskor a bundáskenyér megy alulra, majd rákanalazzuk a lecsót és a tetejére kerül a tojás. Igazán szuper, ha a tojást mikor elvágod, a sűrű sárgája szépen beteríti az ételt. Az egész tetejét megszórjuk kolbász morzsával, ami parádés ropogósságot fog adni a falatnak.

Jó főzőcskézést!

Back to top