Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

hAIkuk – A mesterséges intelligencia és az ember közös kiállítása (megnyitó)

This event has ended

A rendhagyó kiállítás anyaga egy kísérlet eredménye.

Az alkotó Vanoka (Szilágyi Sándor) arra volt kíváncsi, mit tud ma az AI (Artificial Intelligence), avagy a mesterséges intelligencia, ha elvontabb nyelvi, irodalmilag is értékelhető eredményt szeretnénk tőle, ebben az esetben régi, japán versformába öntött gondolatokat, azaz haikukat.

Az eredmény kétséges, de izgalmas. Így itt nem is lehetett vége a kísérletnek, mert a gép által alkotott rövid verskreálmányokból Vanoka megírta az emberi verziókat is. Sőt, hogy teljes legyen a kép, az így megszületett hAIkukhoz illusztrációkat is készíttetett az AI egyik képalkotó programjával.

A mesterséges intelligencia manapság talán a legfelkapottabb téma. Szinte nincs olyan nap, hogy ne kerüljön a híroldalakra, a podcastok fókuszába valamilyen AI-val kapcsolatos újdonság. Az elmúlt rövid időszak legforradalmibb találmánya olyan gyorsan fejlődik, hogy jelenleg senki sem tudja, mi szabadult ki a palackból.

Vajon mit fog kezdeni a gép azzal a végtelen tudással, amihez az embernek köszönhetően hozzáfért? És vajon az ember mihez kezd majd a géppel, ami már nemcsak fizikailag, de szellemileg is meghaladja őt?

Ha kíváncsi vagy, mit alkotott gép és ember együtt, gyere el erre a rendhagyó kiállításmegnyitóra, ahol természetesen lesz lehetőséged néhány falat és könnyű ital mellett beszélgetni erről az igazán izgalmas témáról is.
A kiállítás 2024. február 16. és április 19. között tekinthető meg.

Back to top