Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Jávor Pali utolsó mulatása

Egy élő előadás, szívbemarkolóan, húzza be az ember lelkét, végig fogva tartja tekintetét. A néző szeméből sorra csordulnak ki a könnycseppek, amit ki elkendőz, ki pedig hagyja magát -elragadtatni.Benkő Péter a főszereplő, teljes átéléssel nyújtja a Jávor Paliságot. Alázatos, fennkölt, a nótázás meggyógyította a lelkét, és a hangját is visszaadta a dallamok, melyek emelik az est miliőjét.A zenészek tökéletesen érzik, a szolgálat erejét, hogy mennyivel erősebb most minden dallam, és hang, a gyógyítás , a segítés, nem is tudják, kinek húzzák el a nótáját, csak a Pali meséje alapján, értik, és érzik át , mekkora művésszel állnak szemben.

Lakatos Miklós és Benkő Péter

Csodálatos összhang, a zene és az átvezető szövegek nagyon precízen meg vannak írva, nincs szellőzés, mindig van történés, ez a nézőt egész este alatt fogva tartja.Könnyezünk, emlékezünk, együtt, s külön, s míg megyünk haza, a fülünkbe csengenek a híres dallamok, ki az aki ezen este után , nem álmodna a Jávor Palival, és a zenészeivel? akik elhúzták mindannyiunk, sok kedvenc nótáját!!

Jávor Pál szerepében: Benkő Péter

Az előadás tartalmából:1959 augusztus. A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt, muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja.Mulatni szeretne, még egyszer… és szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során:kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban.Szereti ha Jávor „Pali”-nak nevezik miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat.A Magyarországi Szerb Színház előadásaA program látogatása díjtalan!

Jávor Pál muzsikásai
Back to top