Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Itt van a szelektív zsák, hol van a szelektív zsák?

Kedves szigetmonostori Közösség!

Mint azt bizonyára önök is észrevették, a tegnapi csomagolási hulladékelszállítási napon a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) munkatársai a felvételt követően sehol nem biztosítottak cserezsákot. Sajnos ennek az az oka, hogy a szemétszállítást végző cég a szerződési kötelezettség erre vonatkozó részének teljesítésétől egyoldalúan elállt. De hogyan is jutottunk el idáig?

2004-ben Szigetmonostor és további 105 önkormányzat társulást hozott létre azzal a céllal, hogy megteremtse a hatékony hulladékgazdálkodás feltételeit. A társulás sikerrel vett részt több uniós pályázaton, melynek köszönhetően két hulladékkézelő központ is létesült Nógrádmarcalon és Kerepes, Ökörtelek-völgyben. 2010-ben a társulás egy, a hulladékudvarok üzemeltetését is végző céget alapított Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. (ZHR) néven azzal a céllal, hogy a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátási kötelezettségét egy olyan közszolgáltatón keresztül láthassa el, melyben tulajdonosi jogokat is gyakorol. Így a minisztérium a ZHR-t jelölte ki a feladat ellátására. 2018-ban először a Katasztrófavédelem vette át a cég üzemeltetését, majd 2020 novemberében a DTkH (amely Magyarországon 214 településén nyújt hulladékgyűjtési és -szállítási szolgáltatást) a ZHR 49%-os tulajdonrészének megvásárlásával egyesülést alakított ki. Ahogy mindannyian tapasztaltuk, a szemételszállítás színvonala ezután indult drasztikus romlásnak. Szigetmonostor Önkormányzata azóta is napi szinten küzd azért, hogy a nemmegfelelő szolgáltatás elfogadható szintre álljon vissza, azonban most egy újabb negatívummal kellett szembenéznünk.

A DTkH 2022. január 1-jével a működési területén lévő települések önkormányzatainál egyoldalú szerződésmódosítást kezdeményezett, miszerint az idei évtől a szelektív hulladékok gyűjtésére alkalmas zsákokat tovább nem biztosítják díjmentesen, azok beszerzéséről a lakosságnak kell majd gondoskodni. Erre két lehetőség kínálkozik. Egyrészről a csomagolási hulladék kihelyezésére eddig használt standardizált zsákot meg lehet vásárolni bruttó 50 forintért az erre kijelölt viszonteladóknál (nálunk a Kossuth téri Sarki Csemege boltban, illetve a Vadvirág utcában található Önért Közértben), de a szelektív hulladékot akkor is elviszik, ha azt bármilyen átlátszó zsákba csomagolják. Ebbe a módosításba Szigetmonostor Önkormányzata – 10 másik települési önkormányzattal együtt – nem ment bele, a DTkH által módosított szerződést a mai napig nem írta alá. Ezt a lépést a DTkH úgy „büntette”, hogy május 1-jétől elfogadott szerződés és bárminemű előzetes kommunikáció nélkül egyszerűen nem biztosítottak cserezsákot.

Az ügyön már dolgozunk, annak megoldásáig mindenkitől szeretnénk kérni egy kis türelmet… illetve nem csak türelmet. Mivel ennek az ügynek a lefolyása akár heteket is igénybe vehet, így mindenkit arra szeretnénk kérni, hogy 2022. május 14-én akár az Önkormányzat telephelyén (Madárbarát park 5.), akár Horányban a Piactéren vásároljon kedvezményesen, bruttó 33 forintért pár zsákot, hogy addig is lehessen mibe gyűjteni a szelektív, újrahasznosításra alkalmas fém-, papír- és műanyagalapú csomagolóanyagot. Ha esetleg ebben az időpontban nem tudják a beszerzést megoldani, akkor is van lehetőség a korábban említett két helyszínen bármikor megvásárolni ezeket a zsákokat. Bízunk benne, hogy bár céljainkkal elenyésző kisebbségben maradtunk, mégis érdekérvényesítő képességünk hatására nem csak ebben az ügyben, hanem a szolgáltatás általános színvonalán is sikerül rövid távon javítanunk. Támogassanak minket ebben a folyamatban, és egy kis anyagi ráfordítással óvjuk, védjük meg a környezetünket. Gondoskodjunk együtt továbbra is arról, hogy ne minden hulladék végezze szemétként!

Köszönettel,

Kacsó Dániel

környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási vezető

Back to top