Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hogyan legyünk ökogazdák?, Klímavédelem – Óvjuk együtt!, Nemezeléstől az íjászaton át a Dunáig, Állattartás és önellátás elnevezésű programcsomagjaink az általános- és középiskolás korosztályok és a felnőtt csoportok számára is tartalmas, könnyed, a környezeti neveléssel szervesen összefüggő kikapcsolódást nyújtanak, a fél napos kirándulástól egészen a 2-3 napos öko-túrákig. Ismerkedjen meg Ön is a Klímapark programokkal és keressen fel bennünket osztályával, csoportjával!

1. Programcsomag:
Hogyan legyünk ökogazdák?

Földünk folyamatosan változik – emberi szemmel általában nehezen követhető módon. Ez alól a bolygó klímájának változása a kivétel: Az utóbbi években, a mindennapokban is jól érzékeljük például, hogy a tél inkább egy hűvös őszre hasonlít, alig havazik, nyáron gyakori a hőség, folyóinkban, tavainkban egyre gyakoribbak az alacsony vízszintek, és ha emelkedik is a vízállás, gyorsan teszi a hirtelen jött nagy esők miatt. E változásokat az élővilág követi, mutatja: egyre több tőlünk délebbre élő állatfaj jelenik meg hazánkban, ill. távoli tájak nálunk dísznövénynek ültetett melegigényes növényfajai nagyobb biztonsággal telelnek át kertjeinkben. .

Az „öko-növénytermesztés” titkaiba családi gazdálkodók segítségével pillanthatunk be: Tanyájukon körbevezetik a látogatókat, lehet állatokat simogatni, különböző gabonákat válogatni, kézimalommal őrölni, miközben megtudjuk, hogyan lesz a búzából kenyér vagy a kukoricából málé.

A délutáni önálló, csoportos foglalkozás az ófalu épített örökségére épül: Az itt élők művelték és részben művelik ma is a környező szántókat, tartanak állatot. Szép régi házak és kapuk, a két templom, a Fő utca látványa mellett sok felfedeznivaló várja a kultúrtörténeti feladatlappal Szigetmonostoron kalandozó gyerekeket.

Programok a nap során:

1. Közlekedés elektromos busszal a Duna partról az Öreg házba.
2. A gabona útja a magtól a kenyérig vagy A kukorica útja a magtól a máléig – Interaktív bemutató óra, a csoport aktív közreműködésével.
3. Állatsimogató az Öreg házban.
4. Ebéd: A közösen sütött kenyérlángos, tea.
5. Kultúrtörténeti séta a falu Fő utcájában, feladatlappal.
6. Közlekedés elektromos busszal a révekig, kompokig.

Egyéb közlekedési lehetőség: Két ló húzta omnibusz
Egyéb étkezési lehetőségek: Éttermi étkezés kiszállítással és a helyszínen, saját készítésű étel.

2. Programcsomag:
Klímavédelem – Óvjuk együtt!

A Budapesttől mindösszesen 25-km-re található Szentendrei-sziget azért is különleges, mert Budapest a szigetről kapja ivóvizét. A szigetet homok és kavics építi fel. Előbbit a sziget belsejében, utóbbit a Duna-parton magunk is megfigyelhetjük. A Duna vize a homokon és a kavicson át a sziget alá beszűrődve megtisztul, és csak akkor marad tiszta, ha a szigeten sem szivárog bele pl. mezőgazdasági eredetű szennyeződés. A szigeten erre fokozottan kell figyelni: nem szabad növényvédőszereket, műtrágyát használni.

A klíma változásának számos oka van: A Földre, mint égitestre hat a Nap sugárzása, annak változása, de hatnak saját belső változásai is… és hatunk mi, emberek is, számos módon: Közismert az üvegházgázok kibocsátása, az erdőirtás, a folyók, tavak, mocsarak, lápok vizének elvezetése, melyek mind hozzájárulnak az éghajlati szélsőségek kialakulásához.

A 2015-ben zárult Klímapark projekt során, a Faluházban létrehozott természet- és klímavédelmi kiállítás egyedülálló, művészi kialakítású: Tablók, tárlók, sőt, szobrok várják a látogatókat. Kevés a kísérőszöveg, – a látottak inkább az érzelmekre hatnak, elgondolkodtatnak.

A tárlatvezetés is kevésbé frontális, inkább interaktív és foglalkozásokkal hozza közelebb ezt a nehéz témát a gyerekekhez, felnőttekhez. A tárlatvezetés mellett a gyerekek témához kapcsolódóan, természetes anyagokat felhasználva alkothatnak.


Programok a nap során:

1. Közlekedés elektromos busszal a Duna partról a Klímaközpontba.
2. Kézműves foglalkozás.
3. Mesemondó a mesekuckóban.
4. Ebéd: kemencés ételek, éttermi ételek az Öko-pajtában, bográcsozás.
5. Madárbarát park: Flora: Őshonos növények, fűszernövények vagy Fauna: parkbemutató avagy Hogyan segíthetjük a kisállatok életét?
6. Játékok a Madárbarát parkban
7. Közlekedés elektromos busszal a Duna partról a Klímaközpontba.

Egyéb közlekedési lehetőség: Két ló húzta omnibusz
Egyéb étkezési lehetőségek: Éttermi étkezés kiszállítással és a helyszínen, saját készítésű étel.

3. Programcsomag:
Nemezeléstől az íjászaton át a Dunáig Állattartás és önellátás

A szigeti ökogazdálkodás kiterjed állattenyésztésre is: Sokfelé láthatunk lovastanyákat, néhol birkák legelnek. A korábbi legelőknek, kaszálóknak kis része maradt meg, de az embereknek mindig is fontos marad, hogy állatok éljenek körülöttük, hogy saját húst, tejet tegyenek asztalukra vagy lovagoljanak.Így vannak ezzel a szigeti állattartók is, akik segítségével a gyerekek megismerkedhetnek az itteni állattartókkal, és, közreműködésükkel, egyes állatfajtákkal, a nemezelés praktikáival, a sajtkészítéssel.

A programhoz kapcsolódó íjászat a hajdani vadászszenvedély és ügyességi próbák továbbélése – ma is kedvelt, hagyományőrző sport.

A Duna-parton önálló csoportfoglalkozások keretében tudhatnak meg többet a folyóról, élővilágáról, fontosságáról.

Programok a nap során:

1. Közlekedés elektromos busszal a Duna partról a Puszta Monostori Birkás tanyára.
2. Nemezelés, sajtkészítés, íjászkodás.
3. Ismerkedés a tanyán élő állatokkal.
4. Puszta Monostori bográcsos ebéd.
5. Irány a Duna-part: vízvizsgálat, vizes feladatok feladatlappal, duna-parti játékok.
6. Közlekedés elektromos busszal a révekig, kompokig.

Egyéb közlekedési lehetőség: Két ló húzta omnibusz
Egyéb étkezési lehetőségek: Éttermi étkezés kiszállítással és a helyszínen, saját készítésű étel.

Back to top