Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Megszűnik mostani formájában az orvosi ügyelet a szigeten

Az országos egészségügyi rendszer átalakítása elérte az háziorvosi ügyeleti rendszert, ezen belül Pest vármegyét is. Ennek keretében február elsejével megszűnik az orvosi ügyelet Tahitótfaluban. Eddig a szentendrei járásban Pomázon, Tahitótfaluban és Szentendrén működött háziorvosi ügyelet, de februártól ez az ellátás, már csak Szentendrén lesz biztosítva. Februártól az ügyeleti időszak egy részében a térség háziorvosai lesznek ügyeleti jelleggel beosztva, majd az Országos Mentőszolgálat veszi át tőlük az ügyeletet.

Az új ügyeleti rendszer a tervek szerint három szinten fog működni. A központi ügyeletet Vácon alakítják ki, 5 fős személyzettel, közte egy gyerekorvossal. A második szinten, úgynevezett ügyeleti helyek fognak működni, gyermekorvos nélkül, de helyben maradó és kivonuló orvosi ellátással, Ilyen lesz ellátás lesz Szentendrén (Bükkös part 27/a). A harmadik szintről, az ügyeleti pontokról annyit tudhatunk, hogy ezeken a helyeken csak helybeni ellátás lesz, kivonuló szolgálat nem. Térségünkben ügyeleti pontot nem terveznek, nálunk csak a Szentendrei központ biztosít majd ellátást.

A gyakorlatban ez az jelenti, hogy 1830-as telefonszám hívásával lehet orvosi ügyeleti segítséget hívni. A központ telefonos segítséget nyújt, illetve az eset súlyosságát mérlegelve eldönti, hogy megkéri a hívót, hogy menjen be az ügyeletre, vagy kiküldi az ügyeletről az ügyeleti orvost, vagy mentőt rendel a helyszínre.

Az látható, hogy kirendelt segítség esetén ezentúl jóval messzebbről, illetve jóval nagyobb térséget ellátva (13 település) fog kiérni az ügyeletet ellátó orvos a szigetmonostori betegekhez.

A térség jelentős népessége, amely nyáron még meg is duplázódik, és túltelített közúthálózata miatt, az új rendszer sok kérdést vet fel az Önkormányzatokban is. Reméljük a működés rácáfol a félelmeinkre, de mindenesetre figyelnünk kell a működést, hogy hiba, vagy jelentős fennakadás esetén lépéseket tehessünk legalább az eddigi színvonal megőrzése érdekében.

Molnár Zsolt

Back to top