Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tájékoztató a háborús menekültek megsegítéséről

A háború elöl menekültek támogatása segítése érdekében településünk is összefogást hirdetett. Köszönjük a már hozzánk érkezett felajánlásokat, célba juttatásuk hamarosan megkezdődik, már egy kisebb kocsival célba juttatható mennyiség gyűlt össze.

Szigetmonostoron is jelen vannak a háború elől menekülők. Egy család kapott menedéket az egyik szigetmonostori szálláshelyen, de a hét végén és a jövő hét folyamán a Budavári Önkormányzat tulajdonában és kezelésében levő Árnyas Sziget tábor is, a kerület koordinálásában befogadó hellyé válik. Várhatóan 60 fő, teljes családok kapnak menedéket a tábor házaiban. A tábor működését és az ellátást a kerület biztosítja, de önkéntesek jelentkezését várják az ellátás lebonyolításához, az ellátottak segítéséhez, valamint az érkezett gyermekek számára program, foglalkozások szervezéséhez. Jelentkezni a táborvezetőnél az alábbiakban közölt telefonszámon lehet

A továbbiakban is számítunk a helyi lakosság és szervezetek támogatására, a Magyarországra érkezett menekültek, a Kárpátalján maradottak és a háborús területeken élők számára. Az adományokat közvetlenül juttatjuk el az érintettekhez a területért felelős segélyszervezet útmutatásai szerint.

A támogatás módjai a támogatás koordinálóival történt kapcsolatfelvételt követően, a tőlük kapott információk alapján az alábbiak:

Tárgyi adomány:

Határmenti és határon túli befogadóhelyeken:

Takaró, pléd, törölköző, meleg ruha, nedvestörlő, pelenka, babahordozó, babakocsi, tisztálkodási eszközök, tartós élelmiszer

Határon túl otthonaikban maradottak számára:

Tisztálkodási eszközök, tartós élelmiszer,

Pénzadomány:

Adományaikat az erre a célra gyűjtést szervező segítő szervezetek számláira közvetlenül juttathatják el, az önkormányzati számla nyitása az adomány ilyen módon történő közvetítése csak lassítaná, és fölöslegesen bonyolulttá tenné az adományozást.

Önkéntes feladatok:

Az árnyas táborban segítőre van szükség a gyermekprogramokhoz és az ellátás segítéséhez

ügyeleti telefon: 06-20-226-2326

e-mail: horany.arnyasliget@gmail.com

Az adományok célba juttatására érkeztek már felajánlások ezeket is köszönjük! Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület kedden, vagy szerdán viszi az addig összegyűlt adományokat. Várjuk a további felajánlásokat (minden hétköznap 7 és 15 óra között a Madárbarát Park 5 szám alatt lévő telephelyünkön), hogy a szállítás időpontjára minél nagyobb adománycsomag gyűljön össze.

Lehetőség van önkéntes munkára, a segélyszervezetek kötelékében is, a velük való egyeztetést követően, az Önkormányzat az ilyen típusú felajánlást is fogadja és közvetít a segítő szervezetek felé. hivatal@szigetmonostor.hu címre küldve a tárgyban kérjük megjelölni, hogy „Önkéntes munka”.

Befogadás:

Az Önkormányzatnál e-mailen (hivatal@szigetmonostor.hu) jelentkezhetnek azok, akik készek menekülők térítésmentes befogadására. Kérjük megjelölni, hogy hány személy számára tudnak helyet biztosítani, illetve mindent amit fontosnak tartanak ezzel kapcsolatban. A levél tárgyába írják be, hogy „menekültek befogadása”

Megköszönve eddigi segítségüket és kérve a további szolidaritását mindenkinek, szeretném azt is kérni, hogy a következő napokban várhatóan az utcán sétáló menekülteket fogadjuk szeretettel, barátsággal, hogy a nehéz fájdalmas helyzetükben szerető közösséget ismerjenek meg bennünk.

Molnár Zsolt

polgármester

Back to top